Kahvaltı Ekmeği (Poolish Hamuru ile Mayalanmış)


Siz de, benim gibi kahvaltıda sıcacık, ev yapımı ekmekleri, yemekten ve sunmaktan hoşlanan biri iseniz, bu ekmeği denemenizi tavsiye ederim.  Özellikle de ekşi mayalı ekmekleri merak ediyorsanız, ama ekşi mayanız başarıya ulaşmadıysa, ya da uzun süreli ekşi maya işlemi gözünüzü korkutuyorsa, instant maya ile yapabileceğiniz "Poolish Hamuru" ile "bu ince kabuklu, lezzetli ekmekleri deneyin" derim. Poolish hamuru, instant maya ile kolaylıkla yapılabilen bir ön maya/hamur türü. Tek yapmanız gereken, poolish hamuru için gerekli malzemeleri karıştırıp 11-20 saat beklemeniz. Ondan sonrası çok kolay. Yani, sadece biraz sabır. ;-)

Bu ekmeğin orjinal tarifini Angie's Recipes'te bulabilirsiniz. 
Poolish hamuru için:Ekmek Hamuru için: 
  • 100 gr (Yaklaşık yarım su bardağı) içme suyu
  • 100 g  (Yaklaşık 2/3 su bardağı) ekmek unu (Ben Söke'nin hazır köy ekmeği ununu kullandım)
  • 1 çimdik instant maya
  • 150 gr (Yaklaşık 1 su bardağı + 1 yemek kaşığı) beyaz un
  • 55 gr (Yaklaşık 1/4= çeyrek bardak) içme suyu
  • 5 gr (Yaklaşık yarım paket) instant maya
  • 5 gr  (Yaklaşık yarım çay kaşığı) tuz
  • 10 gr  (Yaklaşık 1 yemek kaşığı) şeker
  • 3 gr (Yaklaşık 1 çay kaşığı) zeytinyağ 
  • Şekil vermek için ilave beyaz un

Yapılışı:

1. Poolish hamuru için, su, ekmek unu ve instant mayayı derin bir kasede karıştırın. Kasenin üzerini temiz bir bezle örtüp, en az 11 saat oda sıcaklığında bekletin (Dilerseniz, süreyi 20 saate kadar çıkarabilirsiniz). 11 saatin sonunda, aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi, benim poolish hamurum hazır oldu. 



2. Poolish hamurunun içinde bulunduğu kaseye beyaz un, su ve instant mayayı ekleyip mikser ile, düşük hızda 3 dakika çırpın. Daha sonra, mikserin hızını arttırıp 5 dakika daha çırpın. Tuz, şeker ve zeytinyağı da ekleyip 5 dakika elinizle yoğurun. Hamur pürüzsüz bir dokuya sahip olacak. 

3. Hamuru, bolca unlanmış bir zemine alıp, yuvarlak bir şekil verin (Cıvık bir hamur olabilir. Zemine aşırı miktarda un koymayın. Sadece, hamura şekil verebilecek kadar un ile çalışmaya özen gösterin. Ekmek hamurları cıvık olduğunda, daha iyi sonuçlar verir). Hamurun üzerini temiz bir bezle örtün ve bir saat bekletin. Sürenin sonunda, (ihtiyaç varsa, un serpilmiş bir zeminde) hamuru katlayarak yeniden yoğurun. Hamuru 8-9 eşit parçaya bölün. Oval şekil verin. Unlanmış yağlı kağıt veya silpat üzerine alın ve bir saat mayalanmaya bırakın.
Mayalandıktan sonra, keskin bir bıçak ucu ile ekmeklerin üzerini dilediğinizce çizin, aşağıdaki fotoğraflarda gördüğünüz gibi. 

 



3. Fırını önceden 220 derecede ısıtın. Fırının alt katına, bir fırın tepsisini yerleştirin ve içine 1 su bardağı sıcak suyu dökün (Bu işlem, ekmeğin nemli bir ortamda pişmesini sağlayacak. Böylelikle, ince kabuklu lezzetli ekmekleriniz olacak). 

4. Ekmekleri fırının orta katına alıp 20-25 dakika pişirin. Sonra da bu çıtır kabuklu ekmekleri sıcacıkken servis edin. 

Afiyet olsun! 












Yorumlar

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar